Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
CPO betekent Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Bij CPO ontwikkelen een groep inwoners samen woningen die passen bij hun wensen en behoeften. Als groep werkt u zelf aan de bouw van uw eigen woningen, heeft u volledige zeggenschap over hoe deze eruit komen te zien en heeft u volledige regie. De woningen worden zonder winstoogmerk gebouwd. CPO is een goede manier om betaalbare woningen te bouwen die aansluiten bij lokale behoeften. Het is geen projectontwikkeling.
Voordelen van CPO
- Betaalbaar bouwen: Door gezamenlijk materialen en diensten in te kopen, kunt u soms kosten besparen.
- Woningen op maat: U kunt de woning waar u gaat wonen ontwerpen die past bij uw wensen.
- Vitale buurten: Samen met gelijkgestemden kunt u jeen woonomgeving creëren waar duurzaamheid, zorg voor elkaar, een bijzondere woonvorm en andere gezamenlijke doelen centraal staan.
Hoe werkt een CPO-project?
Een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) begint met een groep inwoners (minimaal 4 personen) die samen een visie ontwikkelen. Deze visie geeft richting aan de woningen en hoe u als toekomstige buurt wilt samenleven. Deelnemers zijn inwoners van Peel en Maas of hebben een binding met Peel en Maas.
Denk bijvoorbeeld aan:
- De grootte van de woningen.
- Het aantal slaapkamers en andere praktische details.
- De stijl en materialen van de woningen.
- Eventuele gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een tuin of ontmoetingsruimte.
- De woonvorm.
Stap 1: Verenig u als groep
- Richt een officiële rechtspersoon op, zoals een vereniging of stichting. Dit is nodig om gezamenlijk opdrachten te kunnen geven aan een architect, aannemer en andere partijen.
- Laat u ondersteunen door een ervaren CPO-begeleider. Dit is een professional die helpt bij het opzetten en organiseren van het project.
- Ontwikkel een visie en leg spelregels vast. Bijvoorbeeld hoe u als groep besluiten neemt, afspraken als iemand zich terug trekt. Dit geeft houvast.
- Formuleer een programma van eisen.
Stap 2: Vind een geschikte locatie
Zoek een stuk grond of een bestaand gebouw dat omgebouwd kan worden. Bespreek dit in een vroeg stadium met de gemeente om de haalbaarheid te toetsen. De gemeente kan adviseren over:
- Ruimtelijke regels en bestemmingsplannen.
- Vergunningen en procedures.
- Gemeentelijke kosten en andere voorwaarden.
Stap 3: Kosten en haalbaarheid
Bereken de kosten van het project en bekijk wie kan deelnemen. De financiering kunt u regelen via bijvoorbeeld een bank of crowdlending.
Stap 4: Ontwerpen en bouwen
Maak samen keuzes over het ontwerp van de woningen, duurzaamheid en andere details. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken.
De rol van de gemeente
Advies: Een CPO is zelf aan zet om een geschikte locatie te vinden. Vraag in een vroeg stadium advies. De locatie wordt beoordeeld op een goede ruimtelijke ordening, net zoals andere initiatieven. Daarnaast geven we advies over bijvoorbeeld vergunningen, procedures en gemeentelijke kosten.
Locaties: Bij nieuwe woningbouwlocaties in eigendom van de gemeente, onderzoeken we of er ruimte is voor een CPO-ontwikkeling. We houden waar mogelijk rekening met initiatieven en maken spelregels over transparante en openbare toewijzing, een eerlijke prijs, een mix aan doelgroepen en aandacht voor betaalbaarheid.
Aan de slag
Wil je een CPO starten? Praat met andere geïnteresseerden en werk aan een gezamenlijke visie. Neem contact met ons op om te kijken hoe wij kunnen helpen.
Meer informatie
- Volledige handreiking (Deze link gaat naar een externe website)
- Bijlage nota grondbeleid (Deze link gaat naar een externe website)
- Cooplink (Deze link gaat naar een externe website): netwerk voor collectieve woonvormen.
- Platform31 (Deze link gaat naar een externe website): kennis over wooncoöperaties.
- CrowdBuilding (Deze link gaat naar een externe website): platform voor vraag en aanbod rond wooninitiatieven.
- CPO desk (Deze link gaat naar een externe website) van de Rabobank
- Samenwerkt.nu (Deze link gaat naar een externe website): Slagvaardig werken door gedragen besluiten.