Een interessante avond over veiligheid in het buitengebied

Geplaatst op maandag 5 augustus 2024

De werkgroep Veilig Buitengebied Peel en Maas organiseert op maandag 2 september 2024 een bijeenkomst over veiligheid in het buitengebied. Tijdens de avond worden de aanwezigen meegenomen in de wereld van drugslabs, hennepkwekerijen en dumpingen van (drugs)afval, om hen bewust te maken van de risico’s en dat ze weten hoe ze kunnen handelen. Het belooft een interessante avond te worden voor iedereen die woont of werkt in het buitengebied van Peel en Maas.

  • Maandag 2 september 2024 om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.
  • Gemeenschapshuis Kerkeböske, Aan de Koeberg 3, Helden
  • Aanmelden via oov@peelenmaas.nl

Programma

Na de opening door de burgemeester volgen 3 presentaties, over:

Drugslabs in de praktijk

Bart Levels is projectleider van Veilig Buitengebied Noord-Limburg. Voorheen werkte hij bij de recherche en was hij getuige van één van de grootste drugslabs in Nederland. Bart neemt de aanwezigen mee in de wereld van drugsproductie en ondermijnende criminaliteit: Hoe herkent u verdachte situaties? Hoe kunt u (anoniem) melden? En hoe voorkomt u dat u zelf slachtoffer wordt?

Meld Misdaad Anoniem

Bij Meld Misdaad Anoniem – kortweg M. – kunnen inwoners en ondernemers anoniem melden. Marc Janssen is manager communicatie bij Meld Misdaad Anoniem en vertelt meer over hoe M er voor zorgt dat melders ook echt anoniem blijven. M. staat volledig los van politie en justitie en garandeert de anonimiteit voor altijd.

Vertrouwelijk in gesprek met de politie

De politie verzamelt informatie over de georganiseerde criminaliteit. Denk hierbij aan drugscriminaliteit, witwassen, liquidaties, en mensenhandel. Deze informatie haalt de politie op verschillende manieren binnen, onder andere via het Team Inwinning.
Hoe dit werkt en waar u terecht kunt als u vertrouwelijk met de politie in gesprek wilt, wordt in deze presentatie uitgelegd.

Waarom deze avond?

Uit een onderzoek blijkt dat de meeste inwoners en ondernemers in het buitengebied van Peel en Maas zich veilig voelen. En toch spelen ook hier zaken die we met elkaar willen tegengaan. Door onder andere minder sociale controle en meer leegstand vinden er in het buitengebied relatief veel diefstallen plaats. Daarnaast blijkt dat ondernemers regelmatig benaderd worden voor verhuur van leegstaande gebouwen voor drugslabs of hennepkwekerijen. Ook het dumpen van (drugs)afval is een toenemend probleem.

De bijeenkomst is een initiatief van de werkgroep Veilig Buitengebied Peel en Maas. Deze werkgroep bestaat uit inwoners en ondernemers uit het buitengebied en medewerkers van de gemeente, politie, veiligheidsregio en andere (overheids)organisaties die een rol hebben in het buitengebied. Zij slaan de handen ineen en gaan actief aan de slag om de veiligheid in het buitengebied te verbeteren.