Voorkom brand in vuilniswagen

Geplaatst op dinsdag 13 augustus 2024

Doordat een lithium ion batterij bij het restafval zat, is er dinsdag 13 augustus 2024 brand in een van onze vuilniswagens ontstaan.

Een oude of kapotte fietsaccu is een superkrachtige energiebron die bestaat uit Lithium-ion batterijen. U vindt deze batterijen ook in uw laptop, smartphone of elektrische tandenborstel.

Deze batterijen zijn erg gevoelig en moeten apart ingezameld worden. Wanneer u de accu toch bij het restafval weggooit, komt de batterij of accu in de pers van de vuilniswagen terecht. Door beschadiging van de batterij of accu ontstaat er warmte en vuur, waardoor brand in de vuilniswagen of bij de afvalverwerker kan ontstaan.

Inleveren van accu’s van elektrische fietsen, camera’s en mobiele telefoons

Een oude of kapotte fietsaccu, accu van een camera of mobiele telefoon hoort niet in de restafval. Het is een krachtige energiebron waar schadelijke stoffen in zitten voor mens, dier en milieu. Daarnaast zitten er in accu’s waardevolle metalen die hergebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld koper voor nieuwe kranen, aluminium voor trappen en nikkel voor brilmonturen. Het overgebleven materiaal is geschikt als asfalt.

Lever de accu daarom in bij de winkel waar u hem gekocht heeft, of bij het milieupark. Dan weet u zeker dat het op een verantwoorde en duurzame manier verwerkt wordt.