Exploitatievergunning Oostappen Vakantiepark De Berckt geweigerd

Geplaatst op woensdag 28 augustus 2024

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo van de gemeente Peel en Maas heeft besloten om een aanvraag voor een exploitatievergunning door Oostappen Vakantiepark De Berckt in Baarlo te weigeren. Dit besluit leidt ertoe dat dit vakantiepark niet langer geopend mag zijn.

De eigenaar van Oostappen Vakantiepark De Berckt heeft een exploitatievergunning aangevraagd. Deze aanvraag is beoordeeld op de geldende wet- en regelgeving. Een Bibob-toets maakt onderdeel uit van deze beoordeling. Uit de Bibob-toets, waar een advies van het Landelijk Bureau Bibob onderdeel van uitmaakt, komt naar voren dat er een ernstig gevaar is dat de vergunning wordt misbruikt. Op basis hiervan heeft de burgemeester besloten de vergunning te weigeren. Op een Bibob-onderzoek rust geheimhouding, over de inhoud van het onderzoek worden dan ook geen verdere mededelingen gedaan. Tegen het besluit om de vergunning te weigeren kan bezwaar en beroep worden ingesteld.

Toelichting burgemeester

Burgemeester Wilma Delissen-van Tongerlo: 'De weigering van de vergunning kan voor de eigenaar van het vakantiepark niet als een verrassing komen. In april 2024 hebben we hem laten weten dat we voornemens waren om de vergunning te weigeren. Ook heeft het college eerder een omgevingsvergunning geweigerd en heb ik de horecavergunningen ingetrokken, beide ook op basis van Bibob-onderzoek. Nu de exploitatievergunning is geweigerd, mag het park niet langer open zijn. Dit is vervelend voor de mensen die er verblijven of hun vakantie hebben geboekt, maar op basis van het onderzoek kon ik niet anders dan de vergunning weigeren.'

Aanvraag exploitatievergunning door andere mogelijke exploitant

In juni 2024 heeft een andere ondernemer zich bij de gemeente Peel en Maas gemeld en heeft aangegeven dat hij de exploitatie van Oostappen Vakantiepark De Berckt wil overnemen. Deze ondernemer heeft hiervoor een exploitatievergunning aangevraagd. Deze aanvraag is nog in behandeling en wordt getoetst aan wet- en regelgeving. Zoals gebruikelijk bij deze aanvragen, vindt ook hier een Bibob-toets plaats. Een eventuele nieuwe exploitant mag het park pas openen nadat een exploitatievergunning is verleend. Op dit moment is nog niet bekend wanneer een besluit op deze aanvraag te verwachten valt.

Handhaving

Gemeente Peel en Maas is al enkele jaren bezig met handhaving tegen overtredingen op Oostappen Vakantiepark De Berckt, vanwege huisvesting van arbeidsmigranten en permanente bewoning. Dit is beide niet toegestaan volgens het bestemmingsplan. De bestemming is recreatie. Er zijn meerdere lasten onder dwangsom opgelegd om deze overtredingen op te heffen. Hiervoor lopen nog (beroeps)procedures.

Wet Bibob

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) is in het leven geroepen om overheden te beschermen tegen het (onbewust) faciliteren van criminele activiteiten. Bij een aanvraag voor onder andere omgevingsvergunningen, horeca- of exploitatievergunningen kunnen overheden onderzoeken of ze te maken hebben met een integere partij die niet in relatie staat tot strafbare feiten. Als er een (ernstig) gevaar dreigt dat een vergunning wordt misbruikt, kan de gemeente de aanvraag weigeren of een verleende vergunning intrekken.