Let op!Van woensdag 25 september tot en met zondag 29 september 2024 kunt u geen spoedaanvraag doen voor een paspoort en een identiteitskaart.

Peel en Maas InZicht: Duurzaamheid

Geplaatst op donderdag 5 september 2024

Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de gemeente Peel en Maas. Maar hoe is de gemeente daar nu precies mee bezig? Adviseur Duurzaamheid Rik Beumers legt het uit.

Duurzaamheid is een van de kernwaarden van de gemeente Peel en Maas. Maar hoe is de gemeente daar nu precies mee bezig? Adviseur Duurzaamheid Rik Beumers legt het uit.

Duurzaamheid is een breed begrip. Je hoort het eigenlijk tegenwoordig overal in terug. Soms ook onterecht. Maar de gemeente werkt aan verschillende aspecten op duurzaamheid en ik verdeel het zelf altijd in 3 thema's. Dat is de energietransitie. Klimaat adoptatie en biodiversiteit. En circulaire economie.

De energietransitie. Dat houdt eigenlijk in het besparen van energie, maar ook het duurzaam opwekken van energie. Daar zetten we op in als gemeente door onze eigen gebouwen te verduurzamen. Maar we werken ook samen met het energie adviescentrum. En zij hebben nu de bespaaractie en dat houdt in dat inwoners gratis energieadvies aan huis kunnen krijgen. En 150 euro aan besparende maatregelen kunnen krijgen. Daarnaast starten we ook nog met een subsidie voor woningisolatie. Meer informatie daarover komt later dit jaar op onze website en op de website van het energie adviescentrum.

Klimaat adoptatie houdt in dat we onze omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan deze wadi die je hier ziet. Hier vangen we water op en dat laten we op een natuurlijke manier wegzakken in de bodem. Veel van deze maatregelen worden gerealiseerd in de openbare ruimte. Maar ook inwoners en ondernemers kunnen hun steentje bijdragen. Door bijvoorbeeld de regenpijp af te koppelen van het riool en water op te vangen in een regenton. En ook is het heel belangrijk dat je je tuin niet volledig vol legt met tegels.

Biodiversiteit zie je terug in ons bermbeheer. We maaien niet het hele jaar door alle bermen, maar laten gras en bloemen groeien, zodat insecten hiervan kunnen profiteren. En daarnaast zie je ook regelmatig schapen grazen, die houden het gras op een natuurlijke manier kort. En het ziet er ook nog eens leuk uit, zo'n kudde schapen in de wijk.

De circulaire economie betekent dat we zo min mogelijk grondstoffen gebruiken en de grondstoffen die we gebruiken dat we die ook weer hergebruiken of recyclen zodat er weer nieuwe spullen van gemaakt kunnen worden. Een voorbeeld daarvan zie je terug op ons milieupark, daar staan we nu. Hier wordt afval hout opgehaald door GewoonBuitenGewoon. En zij maken er weer nieuwe producten van zoals vogelhuisjes, insectenhotels en ook hebben we op het milieupark een deelhoek. Waar je producten neer kunt zetten waar je zelf op uitgekeken bent, maar die voor een ander wel nog heel goed te gebruiken zijn.

Naast de 3 thema's die ik net noemde werken we ook veel samen met inwoners om duurzaamheidsinitiatieven verder te helpen. Dus we zijn blij dat er veel inwoners zijn die zich vrijwillig inzetten voor duurzaamheid. Zo ook het duurzaamheidsplatform DuurSamer Peel en Maas. Zij organiseren op 22 september een kijkdag in de gehele gemeente. Waarbij inwoners, organisaties en andere bedrijven kunnen laten zien wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. En de gemeente doet ook mee met HAL9 en het Milieupark.

Wil je meer weten over de kijkdag op 22 september? Kijk dan op www.duursamerpeelenmaas.nl.

Kijkdag Duursamer Peel en Maas

Het platform Duursamer Peel en Maas organiseert op zondagmiddag 22 september 2024 een grote Kijkdag op tal van plaatsen in de gemeente. Bezoekers kunnen dan van dichtbij zien wat er allemaal al bestaat aan duurzame initiatieven op het gebied van energiebesparing, natuurontwikkeling, landbouw en recycling.

Bezoek de website voor een interactieve kaart met daarop alle locaties en meer informatie over de kijkdag op Duursamer Peel en Maas.