Let op!Van woensdag 25 september tot en met zondag 29 september 2024 kunt u geen spoedaanvraag doen voor een paspoort en een identiteitskaart.

Raad stemt in met realisatiekrediet semipermanente onderwijshuisvesting

Geplaatst op donderdag 26 september 2024

In de raadsvergadering van 24 september 2024 heeft de raad ingestemd een realisatiekrediet beschikbaar te stellen van ruim 12 miljoen euro voor de realisatie van semipermanente onderwijshuisvesting voor het Buurtcollege Agora Maas en Peel voor minimaal 25 jaar.

Panningen Zuid achter de sporthal

De semipermanente huisvesting is voorzien op het gedeelte van Panningen Zuid achter de sporthal, die in eigendom is van de gemeente. De gemeente heeft in samenwerking met de Zorggroep woningbouw voorzien op Panningen Zuid. Het programma van deze woningbouw krijgt plek op het SV Egchel terrein. Met het beschikbaar stellen van het realisatiekrediet is er definitief zicht op een stabiele en bij het Agora-onderwijs passende onderwijsomgeving, waarin de school en de leerlingen van het Buurtcollege zich de komende jaren nog verder kunnen ontwikkelen en vorm kunnen geven aan het Agoriaans onderwijs.

Dichtbij het Bouwens

Doordat de nieuwe schoollocatie op loopafstand van het Bouwens ligt, kan de ingezette samenwerking tussen beide LVO-scholen elkaar verder versterken. Bijkomend voordeel is dat de verkeersbewegingen tussen beide scholen op korte afstand plaatsvinden. Uiteraard wordt samen met belanghebbenden de verdere uitwerking nog integraal bekeken.

Schooljaar 2025-2026 overbruggen met tijdelijke huisvesting

Naast bovengenoemd realisatiekrediet heeft de raad ook ingestemd met een extra realisatiekrediet voor schooljaar 2025-2026 beschikbaar te stellen van ruim 1,5 miljoen euro voor de realisatie van overbruggingshuisvesting voor maximaal 1 jaar. Het Buurtcollege kan in dat schooljaar niet meer gebruik maken van alle huidige locaties. Het realiseren van de beoogde semipermanente huisvesting vraagt meer tijd en om deze reden moet er een jaar overbrugging gerealiseerd worden met tijdelijke huisvesting totdat de semipermanente huisvesting gereed is. Voor een overbrugging van 1 jaar zijn aanzienlijk minder exploitatielasten noodzakelijk voor tijdelijke huisvesting.

Voor de tijdelijke huisvesting zijn een tweetal locaties in beeld, namelijk de aangekochte grond ten zuiden van het SV Egchel terrein en het stuk terrein in het noordelijke gedeelte van Panningen Zuid (naast het Groene Kruisgebouw, dat in eigendom van de Zorggroep is). In de komende periode wordt onderzocht welke van de 2 locaties het meest geschikt is voor de tijdelijke huisvesting.