Nieuwe regels in Peel en Maas

Geplaatst op vrijdag 4 oktober 2024

De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van 24 september 2024 nieuwe regels vastgesteld die vanaf nu gelden in de gemeente Peel en Maas. Deze regels zijn opgenomen in de zogenoemde Algemene Plaatselijke Verordening, kortweg APV. In de APV legt de gemeenteraad regels vast op het gebied van openbare orde en veiligheid, volksgezondheid en het uiterlijk aanzien van de gemeente. De APV is een aanvulling op landelijke wetten en regels. Elke gemeente heeft een APV. De APV wordt regelmatig vernieuwd en nieuwe ontwikkelingen worden dan meegenomen.

Vanaf nu gelden in de gemeente Peel en Maas de volgende nieuwe regels:

  • Er mogen geen ballonnen meer opgelaten worden. Dit geldt ook voor wensballonnen en dergelijke.
  • Er geldt het hele jaar een rookverbod in de bossen, om een natuurbrand te voorkomen. Tot nu toe was dit alleen van april tot november, nu dus het hele jaar.
  • Slapen in een auto of ander voertuig in de openbare ruimte is niet toegestaan.
  • Bij een gevaarlijke hond kon de burgemeester al de eigenaar verplichten om de hond een muilkorf te laten dragen. Hiermee wordt voorkomen dat zo’n gevaarlijke hond een persoon of andere hond kan bijten. Voortaan kan de burgemeester deze muilkorfplicht, als dit nodig is, ook opleggen op privéterrein.
  • Carbidschieten mag voortaan overdag op oudejaarsdag, tussen 10.00 en 18.00 uur, in plaats van in de nieuwjaarsnacht. Er gelden regels om te zorgen dat dit veilig gebeurt.
  • Het kappen van een boom mag zonder toestemming van de gemeente, als deze boom niet op een lijst met beschermde bomen staat. De lijst met beschermde bomen wordt uitgebreid: ook onder andere bomen in het buitengebied komen hier op te staan.
  • Er komen strengere regels voor de aanleg van een extra inrit of een brede inrit, zo willen we te veel verharding en het weghalen van groen of bomen tegengaan.
  • Er geldt een verbod op het stoken van groenafval. De gemeente kijkt kritischer naar het geven van ontheffingen op dit verbod. Het stoken is slecht voor het milieu en de gezondheid.

Publicatie