Hogere waterstand Maas

Geplaatst op vrijdag 11 oktober 2024

Door neerslag in het stroomgebied van de Maas is de waterstand verhoogd. De afgelopen week was de afvoer bij Sint Pieter, vlakbij Maastricht, 100m3 tot 200m3.

Door de vele regen in Frankrijk en België is de hoeveelheid water snel toegenomen tot boven 1.500 m3. Naar verwachting wordt het hoogste punt bij het punt Belfeld Beneden – tussen Kessel en Baarlo – bereikt in de nacht van zaterdag 12 oktober op zondag 13 oktober. De waterstand bereikt hier naar verwachting een hoogte van 15,60 meter boven NAP.

Dergelijke afvoeren van de Maas komen gemiddeld meerdere keren per jaar voor.

Wat kunt u doen?

De verwachting is dat het stijgende water niet leidt tot acute situaties. Desondanks vragen we iedereen die gebruik maakt van de uiterwaarden om alert te zijn en informatie over de waterstanden te volgen. De waterstanden van de Maas vindt u op de website Waterinfo van Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg, Veiligheidsregio Limburg-Noord en de gemeente houden de situatie nauwlettend in de gaten. Als de situatie verandert, vermelden we dat hier. Indien nodig worden dan de bewoners en ondernemers in het buitendijks gebied bij de Maas gewaarschuwd.

Veer Baarlo – Steyl uit de vaart

Door het hoogwater vaart het veer Baarlo – Steyl tijdelijk niet. Meer informatie vindt u op de website van veerbedrijf Ton Paulus.

Wat doet de gemeente?

De buitendienst van de gemeente Peel en Maas werkt bij hoogwater met een draaiboek. In dit draaiboek staat beschreven welke acties nodig zijn bij stijgende waterstanden.

Enkele voetpaden bij de Maasboulevard in Kessel en ook paden en wegen bij de Maas in Baarlo worden afgezet met hekken. Het rioolgemaal bij het veer in Kessel wordt afgeschermd tegen het water. Verder worden de krooshekken in de Kwistbeek en Bosbeek in Baarlo gecontroleerd en schoongemaakt, zodat het water goed kan blijven stromen.

Medewerkers van de buitendienst houden de situatie in de gaten en waar nodig worden vervolgacties uit het draaiboek in gang gezet.

Vragen

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer 077 306 66 66. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur. Voor calamiteiten is dit nummer ook buiten deze tijden bereikbaar.