Start evaluatie beleid glastuinbouw

Geplaatst op vrijdag 18 oktober 2024

De regio Noord-Limburg staat bekend om zijn sterke tuinbouwsector. Die is door de jaren heen verder versterkt door gerichte investeringen en beleidskeuzes. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar in de oprichting van de Brightlands Campus Greenport Venlo en de groei van de tuinbouwketen in Peel en Maas.

Er wordt niet alleen groenten en fruit in kassen geteeld, maar ook pot- en perkplanten. In het buitengebied zijn diverse tuinbouwkassen te vinden, zoals in Siberië, Platveld, Tangbroek en de Kievit.

Evaluatie beleid glastuinbouw

In 2011 stelde de gemeenteraad een structuurvisie op voor het buitengebied, waarin ook aandacht was voor glastuinbouw. In 2022 werd de Omgevingsvisie vastgesteld, waarin een nieuwe balans voor het buitengebied een belangrijk speerpunt is. Daarin is aangegeven dat het beleid voor glastuinbouw geëvalueerd wordt.

Daarom is het project ‘Herijking beleidskaders glastuinbouw’ gestart. Hierbij worden glastuinders uitgenodigd om mee te doen. Aan de hand van enquêtes en gesprekken met tuinders en belangenorganisaties en met hulp van het adviesbureau Ruimtevolk wordt gekeken naar kansen, uitdagingen en de toekomst van Glastuinbouw in Peel en Maas. Centrale vraag: is het huidige beleid voor de glastuinbouw toekomstbestending? De uitkomsten worden als bouwsteen meegenomen in de omgevingsvisie 2.0.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de projectpagina Glastuinbouw Peel en Maas.