Gemeente controleert op landschappelijke inpassing

Geplaatst op donderdag 24 oktober 2024

Op diverse plekken in het buitengebied zijn de afgelopen jaren ontwikkelingen geweest. Bijvoorbeeld bedrijfslocaties die zijn omgezet naar wonen, de vestiging van nieuwe bedrijven of uitbreiding van een bedrijf. In veel gevallen wordt toestemming gegeven voor het plan onder de voorwaarde dat de eigenaar of initiatiefnemer zorgt voor een goede landschappelijke inpassing. Het gaat dan om beplanting op of rond het terrein of gebouw. Denk aan bomen of een haag. Zo zorgen we voor een fijn en aantrekkelijk buitengebied voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Het is ook goed in relatie tot de klimaatverandering, voor onze gezondheid en voor de biodiversiteit. Mensen en dieren hebben profijt van een groene omgeving.

Plan

Over de beplanting zijn door de gemeente en de initiatiefnemer afspraken gemaakt. De initiatiefnemer legt deze afspraken vast in een plan, het zogenoemde landschappelijk inpassingsplan. Dat plan wordt door de gemeente goedgekeurd bij de verlening van de vergunning of wijziging van het omgevingsplan (voorheen: bestemmingsplan).

Controles

In de afgelopen jaren is in lang niet alle gevallen het landschappelijk inpassingplan uitgevoerd zoals afgesproken. Reden voor de gemeente om hier de komende tijd op te controleren. Om te beginnen, vinden in de komende periode op ongeveer 50 locaties controles plaats. Deze locaties liggen verspreid door de gemeente. De eigenaren van deze locaties ontvangen vooraf persoonlijk bericht. Bij de controle wil de gemeente vaststellen of het landschappelijk inpassingsplan is uitgevoerd. Als dit niet het geval is, wil de gemeente met de eigenaar afspraken maken over het alsnog uitvoeren van dit plan. Deze afspraken leggen we samen vast en vervolgens ziet de gemeente erop toe dat ze worden nagekomen.

Vragen

Bent u eigenaar van een locatie waar het landschappelijk inpassingsplan nog niet is uitgevoerd en heeft u hier vragen over? Neemt u dan gerust contact op met de gemeente op telefoonnummer 077 306 6666. U kunt vragen naar de coördinator toezicht en handhaving.