Verwijderen struikgewas rondom grafheuvels in Baarlo

Geplaatst op donderdag 24 oktober 2024

We willen de kennis over en de zichtbaarheid van de prehistorische grafheuvels bij de Meeren in Baarlo vergroten. Daarom zijn we deze week gestart met het zorgvuldig verwijderen van struikgewas rondom de grafheuvels die in 2015 zijn (her)ontdekt. Dit gebeurt onder toezicht van experts om schade aan de grafheuvels en de natuur te voorkomen.

Archeologisch onderzoek door Universiteit Leiden

Het verwijderen is nodig voor het archeologisch onderzoek dat gaat gebeuren. Dit onderzoek is onderdeel van het project ‘Vergeten Grafheuvels’. Het is belangrijk om eerst te kijken of er nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog verwijderd moeten worden zodat het archeologisch onderzoek veilig kan gebeuren. Het verwijderen van struikgewas en het explosievenonderzoek worden naar verwachting in december 2024 afgerond. Een team van studenten en docenten van de Universiteit Leiden start waarschijnlijk in januari 2025 met het archeologisch onderzoek. De resultaten hiervan kunnen ons mogelijk veel leren over de mensen die tussen ongeveer 2000 en 500 voor Christus hun doden onder de grafheuvels hebben begraven.

Samen met de Baarlose gemeenschap willen we de vergeten grafheuvels een nieuwe toekomst geven en de omgeving weer zichtbaar maken. We willen komen tot een eindresultaat waar Baarlo en zijn inwoners trots en zuinig op zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers Erfgoed en Archeologie van de gemeente Peel en Maas via erfgoed@peelenmaas.nl.