Grenzeloos Meten
Binnen het project Grenzeloos Meten werken de gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venray en de Provincie Limburg samen om meer inzicht te krijgen in het meten van de luchtkwaliteit.
Samen zetten we de eerste stappen naar één regionaal dekkend meetnetwerk. Het meten van fijnstof staat in dit project centraal. Daarnaast wordt gevraagd naar de beleving van inwoners en wordt geëxperimenteerd met het meten van geurstoffen.
Luchtkwaliteit wordt meestal berekend met modellen of gemeten op een aantal centrale punten in Nederland. In dit project willen we onderzoeken of het mogelijk is om met sensortechnologie een lokaal meetnetwerk op te zetten en op basis van dit meetnetwerk handvatten te krijgen voor verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Door samen te werken met bewoners van het gebied en diverse instanties, ontstaat er een netwerk waar kennis en ervaringen gedeeld worden. Zo proberen we te bouwen aan vertrouwen, de samenwerking te stimuleren en te versterken.
Fijnstof
Verspreid over de drie gemeenten komen apparaten te hangen die fijnstof (PM 10 of PM2,5) meten. Deze meters hangen bij inwoners die zich aangemeld hebben, in de tuin. Het is voor het eerst dat er op deze schaal, met deze apparatuur een groot gebied in kaart gebracht wordt.
Beleving en geursensoren
In een klein gebied starten we met een onderzoek naar de beleving van bewoners over hun lokale leefomgeving. In een gebied gaan inwoners via een app hun beleving bijhouden. Daarnaast is in het project een experiment gepland om met een sensor continu alle geurstoffen tegelijk te meten. De sensoren worden opgehangen bij mogelijke geurbronnen. Beide onderzoeksmethode zijn nog nieuw daarom starten we in een klein gebied.
Leren en delen
Het meten van fijnstof en geur is volop in ontwikkeling. Met dit project gaan we vooral leren en onze ervaringen delen met inwoners, bedrijven overheden, kennisinstellingen en andere partijen betrokken bij de luchtkwaliteit. Daarom werken we samen met partijen als: Fontys, RUD Zuid-Limburg, RIVM, Louis Bolk Instituut, Techni Solutions, Connecting Agri & Food, GGD en Wageningen Universiteit en Research.
Dit project wordt gefinancierd door:
- Gemeente Horst aan de Maas
- Gemeente Peel en Maas
- Gemeente Venray
- Provincie Limburg
- De gezondste regio – regio Noord Limburg
- IBP zuidoostelijke zandgronden
Contact
Wilt u meer weten over dit project neem dan contact op met:
- Gemeente Horst aan de Maas: John Timmers, 077 477 9448
- Gemeente Peel en Maas: John van Grinsven, 077 306 66 66
- Gemeente Venray: Mechie Beurskens, 0478 523 333
- Provincie Limburg: Xavier Maurer, xm.maurer@prvlimburg.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld u aan voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 4x per jaar.
Nieuws
Het laatste nieuws over dit project: