Vanwege technisch onderhoud werken sommige onderdelen van de website misschien niet helemaal zoals u gewend bent. Excuses voor het ongemak.

Lees voor Translate

Peel en Maas InZicht: Voertuigen en machines

8 oktober 2024

Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde van de gemeente Peel en Maas. We kiezen bij de buitendienst bewust voor duurzame opties bij de aanschaf en vervanging van voertuigen en machines.

Duurzaamheid is een belangrijke kernwaarde van de gemeente Peel en Maas. We kiezen bij de buitendienst bewust voor duurzame opties bij de aanschaf en vervanging van voertuigen en machines. Zo hebben we al jarenlang veel elektrische kettingzagen, bosmaaiers en bladblazers en liggen er 395 zonnepanelen op het dak van de gemeentewerf om onze eigen stroom op te wekken.

Sinds 2013 zamelen we afval, of beter gezegd grondstoffen aan de bron in met onze eigen vuilniswagens. Na 11 jaar trouwe dienst is onze eerste vuilniswagen aan vervanging toe. De nieuwe vrachtwagen is voorzien van de nieuwste technieken. De vuilniswagen rijdt op HVO 100. Dat is een duurzaam alternatief voor diesel dat geheel vrij van fossiele grondstoffen is. Ook dit voertuig heeft weer een eigen Peel en Maas jasje. Misschien heb je ze al zien rondrijden.

Onze elektrische auto’s waarmee we de afvalbakken leegmaken. Of onze straat stofzuiger. Deze stofzuiger is elektrisch en kan al het kleine zwerfafval opzuigen. Van glasscherven, bladeren en blikjes tot kleine snippers. In Peel en Maas wordt het nog schoner. We bekijken of we de stofzuiger kunnen gaan uitlenen aan bijvoorbeeld de vrijwilligers van Peel en Maas Schoon. Zij ruimen handmatig al heel veel zwerfafval op en voor het hele kleine afval zoals sigarettenpeuken en confetti is de stofzuiger een handige aanvulling.

Ook onze gladheidsbestrijdingsmiddelen zijn onlangs vervangen. Onze medewerkers worden allemaal goed geïnstrueerd, zodat ze goed voorbereid zijn als Koning Winter zich aandient. Bedrijfsleider buitendienst Ron Coolen legt de voordelen uit van deze nieuwe machines.

Na 14 jaar waren onze oude strooiers aan vervanging toe. We hebben allemaal nieuwe aangeschaft en deze zijn vorige week of 2 weken terug geleverd. De component nat zout en droog zout. Vroeger was het allemaal droog zout strooien, tegenwoordig zit er water bij. Met de nieuwe apparatuur zijn er meer tanks op gekomen en is de verhouding weer wat anders geworden, zo kunnen we nog zuiniger strooien. Dus we gaan hetzelfde strooi beeld krijgen met minder zout. Wat zorgt voor minder kosten, maar wat natuurlijk ook een stukje duurzamer is.

Er komt veel minder zout op de openbare weg terecht en in de plantvakken. Alles is geregeld via GPS. Vroeger hadden we chauffeurs, die moesten echt aan iedere knop draaien om het zout te strooien en een beetje naar rechts, een beetje naar links en het aantal grammen wat ze moesten strooien. Het is tegenwoordig allemaal via GPS geregeld en dat wil zeggen dat de chauffeur die stapt in en hij stelt van tevoren in hoeveel gram gaan we strooien en de apparatuur regelt het verder. Zelfs zo gedetailleerd dat als je een keer ergens een bushalte voorbij komt, dat hij even nog een paar meter extra naar rechts strooit om bijvoorbeeld de bushalte mee te pakken en zodra we de bushalte voorbij zijn en weer terug gaat naar de originele breedte. En zo zorgen we ervoor dat het zout veel meer op de weg blijft.

Daarnaast zijn we sinds kort de trotse eigenaar van een elektrische bakfiets. Materialen en gereedschappen nemen we makkelijk mee naar allerlei plekken om daar onderhoudsklussen uit te voeren, zoals schoffelen, snoeien en zwerfafval opruimen. Dankzij de 2 containers kunnen we de bakfiets ook gebruiken voor het leegmaken van afvalbakken.

Het mooie aan deze machines en voertuigen is dat we hiermee bijdragen aan een schoner milieu, maar ook aan een stukje sociale duurzaamheid. Zo kunnen de medewerkers van het mensontwikkelbedrijf er ook mee werken. Bij het mensontwikkelbedrijf bij de buitendienst werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met de insteek om mensen te helpen om weer een stap te laten maken richting de arbeidsmarkt. Voor de bakfiets heb je geen rijbewijs nodig, waardoor er meer mensen zijn die hiermee op pad kunnen. De bakfiets en de straat stofzuiger helpen voor extra uitdaging en afwisseling in het werk voor de mensen bij het mensontwikkelbedrijf.