Peel en Maas InZicht: Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit
24 oktober 2024
Als gemeente willen we graag bijdragen aan het goede leven in Peel en Maas. Zo ook op het gebied van de beeldkwaliteit van de gebouwde omgeving. Om ons te helpen hebben we een adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit, ook wel Ark genoemd. Maar wat betekent dit voor onze inwoners?
Vandaag gaan we in gesprek met de dorpsbouwmeester en geven we een inkijk in de Ark met als voorbeeld het klooster in Panningen.
Als gemeente willen we graag bijdragen aan het goede leven in Peel en Maas. Zo ook op het gebied van de beeldkwaliteit van de gebouwde omgeving. Om ons te helpen hebben we een adviescommissie Ruimtelijke kwaliteit, ook wel Ark genoemd. Maar wat betekent dit voor onze inwoners? Vandaag gaan we in gesprek met de dorpsbouwmeester en geven we een inkijk in de Ark met als voorbeeld het klooster in Panningen.
Ik ben Jules Beckers. Ik ben lid van de Ark. De adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit. En dat doe ik al een aantal jaren als dorpsbouwmeester en ik ben 1 van de 3 leden. Eigenlijk is mijn afdeling, het gebied waar ik over adviseer, de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige kwaliteit.
Bij gemeentes zijn de adviescommissies er voor om op het moment dat er een bouw initiatief is dat wordt ingediend door een bedrijf of door een privépersoon. Dan wordt er vanuit de gemeente een advies ingewonnen bij de Ark, bij de adviescommissie. De adviescommissie toetst dat initiatief, dat bouwplan, op een aantal criteria. En die criteria hebben betrekking op de ruimtelijke kwaliteit. Hoe sluit een gebouw aan op de omgeving? Hoe staat het in de straat, is het te hoog of is het te laag? Daarnaast heb je nog de vraag wat voor materiaal wordt toegepast, de kwaliteit van het materiaal, de detaillering, dus dat soort zaken komen aanbod op het moment dat een plan wordt ingediend.
In principe stellen we in Peel en Maas geen eisen aan de beeldkwaliteit van bouwplannen. We zijn welstaands vrij. We geven onze inwoners en ondernemers de ruimte om hun individuele initiatieven te ontplooien. Maar er zijn 2 uitzonderingen.
Die uitzonderingen hebben eigenlijk betrekking op gebieden waar een beschermd dorpsgezicht is. Bijvoorbeeld op deze plek waar we hier staan, hebben we een beschermd dorpsgezicht. Mooie authentieke gebouwen, erfgoed. En daarnaast heb je eigenlijk op het moment dat de gemeente initiatieven neemt. Nieuwe bouwinitiatieven, er komt bijvoorbeeld een nieuwe wijk, dan wordt er een beeldkwaliteitsplan gemaakt. En daarin, aan de hand van dat beeldkwaliteitsplan worden er richtingen aangegeven van hoe moet dat gebouwd worden, wat voor materiaal. En dat zijn eigenlijk zaken waarop wij dan ook toetsen.
Dat beeldkwaliteitsplan heeft de gemeente Peel en Maas eigenlijk zo ingericht dat je vooraf al een gesprek kunt hebben. Wanneer je een plan hebt om in een vroeg stadium in overleg te gaan met de met de commissie heb je eigenlijk 3 disciplines nodig. Eentje voor hoe het in de omgeving geplaatst wordt. Een landschapsarchitect is daarbij betrokken. Daarnaast binnen de beschermde dorpsgezichten heel belangrijk, is het erfgoed. We hebben toch steeds meer de kwaliteit van de gemeente Peel en Maas en de afzonderlijke dorpen wordt sterk bepaald door het erfgoed en de kerken die daar aanwezig zijn. En andere belangrijke gebouwen. En daar zie je dat dus ook binnen de commissie nu iemand op het gebied van erfgoed en architect is toegevoegd die daar zeer deskundig in is.
De rol van de adviescommissie bij het ontwerp van het klooster was eigenlijk al helemaal in een vroeg stadium. De stedenbouwkundige Paul Cuppen had samen met de architect Huub Swillens een plan gemaakt. Dat eigenlijk meteen als initiatief plan is voorgelegd. En we hebben gekeken 'wat zijn de mogelijkheden om de tuin zoals je die hierachter ziet, met fantastische bomen om die zoveel mogelijk in stand te houden'. Daarnaast was het belangrijk om het zicht vanuit de straat hiervoor langs de kapel ook om dat zoveel mogelijk op het groen te houden. En toen hebben we eigenlijk in gezamenlijke gesprekken dit gebouw op deze plek gesitueerd is. Dus eigenlijk is achter de kapel de nieuwe vleugel gemaakt.
In een heel constructief overleg met de architect is dit tot stand gekomen en dat is eigenlijk belangrijk voor die trajecten die je met een ARK doorloopt. Dat je dat je het gesprek aangaat, dat je de dialoog aangaat zodat je niet in een eindfase wat je vroeger vaker had. Dan werd het met een plan ingediend en dat was het goed of fout. We proberen eigenlijk altijd samen met de opdrachtgever en een goede architect die hij daarvoor inschakelt om het maximale eruit te halen.
Hier was de de omgeving echt belangrijk, de parkachtige setting. We hebben eigenlijk hierdoor zoveel mogelijk bomen kunnen handhaven. Ook de beleving van het park voor de gemeenschap. En daarnaast, als je dan kijkt naar het gebouw zelf. De architect is er heel goed in geslaagd om met name met detaillering en de keuze van de de baksteen om hier toch een heel hoogkwalitatief gebouw neer te zetten.
Ook bouwplannen? De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit staat altijd open voor overleg of vrijblijvend advies. Je kunt de uiterlijke kwaliteit van jouw bouwplannen gratis bespreken met de commissie. Of een beoordeling nu wel of niet nodig is, de commissie gaat graag met je in gesprek.