Lees voor Translate

Peel en Maas InZicht: Inburgering statushouders

21 november 2024

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor Nederland. Het COA koppelt de statushouder aan de gemeente zodra aan een statushouder een woning in Peel en Maas is toegewezen, start de begeleiding en ondersteuning door de gemeente. We vroegen Daniëlle Selen, consulent inburgering, wat hier allemaal bij komt kijken.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor Nederland. Het COA koppelt de statushouder aan de gemeente zodra aan een statushouder een woning in Peel en Maas is toegewezen, start de begeleiding en ondersteuning door de gemeente. We vroegen Daniëlle Selen, consulent inburgering, wat hier allemaal bij komt kijken.

Nou, de mensen, zodra ze hier gehuisvest zijn en een woning hebben, dan gaan wij eerst met ze kennismaken. We noemen dat een brede intake. Dus op dat moment dan. Ja, dan maken we eigenlijk een afspraak. Gaan we bij ze op huisbezoek, dan willen we graag weten wie ze zijn, waar ze vandaan komen, of ze nog gezinshereniging hebben, wat ze gedaan hebben in het land van herkomst bijvoorbeeld. En vanuit daar maken wij een soort samen ook een plannetje op.

Wat wil je dan graag in Nederland en wat ga je dan hier doen? En uiteindelijk melden ze natuurlijk ook aan bij school. Want ja, het is hartstikke belangrijk dat ze de Nederlandse taal leren en dat ze de Nederlandse lessen gaan volgen. Dus daar begint eigenlijk wel altijd onze begeleiding.

We staan hier in een klaslokaal. Van Gilde. Gilde Educatie verzorgt alle taallessen in de gemeente Peel en Maas voor statushouders. Dat betekent dat ze hier ongeveer of 3 dagdelen van 3 uur of 4 dagdelen van 3 uur hier les krijgen. Iedereen zit ook in dit gebouw samen. En de taallessen, dat duurt dan ongeveer tussen de 1,5 en 2,5 jaar, dus ze gaan echt wel lange tijd naar school om te zorgen dat ze in ieder geval de basis Nederlands kennen om zichzelf staande te houden in de maatschappij. Om mee te gaan met hun kinderen naar school gesprekken, bij de dokter, zich verstaanbaar kunnen maken. Dus dat is wat ze hier eigenlijk allemaal leren.

Daarnaast hebben we nog een ander programma en dat noemen wij de brugklas. Want ze zijn nieuw. Net een beetje als de brugpiepers. Dus dan hebben we 7 weken lang hebben we 2 dagen in de week een extra programma en dan laten we ze ook Peel en Maas zien. Daar gaan we op excursies bij bedrijven, we gaan op excursies bij verenigingen en we geven workshops over omgaan met geld. We geven workshops over de gezondheidszorg, dus we proberen ze op die manier ook een extra basis te geven zodra ze hier wonen. Dat ze zich ook gewoon goed thuis voelen in de gemeente Peel en Maas.

Ik ben Serri. Ik kom uit Syrië. Ik ben 61 jaar. Ik leer hier de Nederlandse taal. Mijn vrouw zit hier ook op Nederlandse les. Wij proberen ons te integreren door te werken, les te volgen en krijgen hulp van Vorkmeer.

Ze gaan naar school. En na school is gewoon integreren, meedoen in de samenleving belangrijk. De meeste mensen doen dat doormiddel van een baan hebben. Voor deze mensen is dat in het begin nog heel lastig. Ze spreken de taal niet. Ze zijn de helft van de week bezig met taallessen, dus op dat moment gaan we wel kijken wat kan wel al? En dat doen we hier bijvoorbeeld bij HAL9.

Bij HAL9 kunnen de mensen wel al komen werken. Een dag, een dagdeel, 2 dagen en hier gaan we ze beter leren kennen. Wat kun je? Wat vind je het leuk om te doen? Beheers je al de goede werknemersvaardigheden? We oefenen ook met de taal, met taal met hout, taal met techniek. Dus op die manier proberen we de mensen wel al voor te bereiden op werk. En na een aantal maanden, als we zien dat het hier goed gaat, dan gaan we ook kijken of we met hun extern ergens een werkstage kunnen doen, misschien een proefplaatsing kunnen doen bij een echt bedrijf en dat ze daar gaan werken.

Nadeel is dat ze lange tijd naar school gaan, dus we zien wel dat uiteindelijk het enige tijd duurt voordat het lukt om een betaalde baan te vinden omdat ze wel een paar dagdelen naar school moeten blijven gaan. En natuurlijk ook belangrijk is.
Integreren via werk is één manier, maar ook actief deelnemen aan het leven in Peel en Maas is daarbij belangrijk Vorkmeer en vrijwilligers uit de dorpen helpen hierbij.

Als statushouders in Peel en Maas komen wonen, dan begeleid Vorkmeer een stukje maatschappelijk. Dat doen we samen met vrijwilligers en de vrijwilliger helpt met heel veel praktische zaken. Dus bijvoorbeeld het aanmelden bij een huisarts en tandarts, kinderen aanmelden op school, het afsluiten van een zorgverzekering, dat soort dingen zit vooral in de eerste fase en daarna wordt ook gekeken van ja, in welk dorp woon jij nu eigenlijk en wat is hier allemaal en wat vind je leuk om te doen en kun je dat hier in dit dorp ook doen? Dus daarin ondersteunt de vrijwilliger het gezin of de statushouder.

Weet je nog op dag één, toen jij nieuw kwam wonen in Maasbree? Dat we kennis hebben gemaakt met jouw buurman en buurvrouw?
Je kwam naar mijn huis. Wij zijn samen naar de buurman en buurvrouw gegaan om ze te ontmoeten. Daphne helpt mij. We hebben veel contact. We bellen of appen met elkaar als ik een vraag heb. Ze helpt bijvoorbeeld bij het regelen van de energierekening, stroom en het water.

Het is voor een statushouder heel fijn als je in een dorp komt wonen, dat je weet waar je woont en wat er allemaal te doen is. Maar we zien ook de andere kant. Dat het in een aantal dorpen bijvoorbeeld ook veel aandacht is om nieuwe inwoners welkom te heten, zodat iedereen op zijn eigen manier zijn steentje bij kan dragen in het dorp.

We vinden het belangrijk dat statushouders ook meedoen in Peel en Maas. Om ze daarbij te helpen, ondersteunen vrijwilligers bij vragen en alledaagse dingen. Wil jij graag als vrijwilliger statushouders in je dorp ondersteunen? Via Daphne kun je hier meer informatie over krijgen en je aanmelden als vrijwilliger. Maar ook zijn we op zoek naar bedrijven die ruimte hebben om statushouders, werkervaring te laten opdoen.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de consulent Inburgering.