Peel en Maas InZicht: Kerncontactpersonen
27 december 2024
Gemeente Peel en Maas werkt met kerncontactpersonen. Medewerkers die een eigen functie hebben, maar daarnaast ook een rol hebben in de relaties met de kernen en gemeenschappen van Peel en Maas. Maar wat doet zo'n kerncontactpersoon nou precies? We stellen ze aan je voor en gaan in op de rol die ze in de gemeente hebben.
Gemeente Peel en Maas werkt met kerncontactpersonen. Medewerkers die een eigen functie hebben, maar daarnaast ook een rol hebben in de relaties met de kernen en gemeenschappen in Peel en Maas. Maar wat doet zo'n kerncontactpersoon nou precies? We stellen ze aan je voor en gaan in op de rol die ze in de gemeente hebben.
Wat houdt het in?
Nou als gemeente geloven we heel erg in processen van onderop en in de kracht van gemeenschappen. En wat wij als kerncontactpersoon doen is het opbouwen en onderhouden van een relatie met die gemeenschappen. Want ja, we zijn partners en we werken samen, dus dan is een goede relatie heel erg belangrijk.
Dat contact is in eerste instantie met de dorpsoverleggen, maar kan ook zijn met een actieve werkgroep binnen een gemeenschap. Wat ik dan vaak doe is geregeld eens even een telefoontje of aansluiten bij een overleg zodat ik als kerncontactpersoon weet wat er speelt binnen die gemeenschap. Ik ben kerncontactpersoon van Maasbree en Helden.
Wegwijzer
Je kunt ons eigenlijk zien als een soort van wegwijzer. Op moment dat mensen in een dorp of initiatiefgroep niet precies weten bij wie ze zouden moeten zijn bij de gemeente, dan proberen wij ze de goede kant op te sturen. En tegelijkertijd gaat het ook wel een beetje andersom.
Op het moment dat collega's van ons met iets bezig zijn of ergens iets in gang willen zetten waar ook inwoners bij betrokken zijn, dan proberen wij ook de collega's de goede kant op te wijzen, maar tegelijkertijd toch ook wel voor te zorgen dat we ze op een gedoseerde manier naar die kernen laten gaan. Omdat we vooral ook vinden dat kernen met een eigen agenda bezig zijn. Dus we proberen ook wel te bewaken dat we op de goede manier met elkaar in gesprek zijn. En ja, je kunt ons dus ook wel zien als een soort van bewaker van het goede gesprek tussen de kernen en tussen de gemeente.
We vinden het daarnaast gewoon heel belangrijk dat al onze medewerkers wel in staat zijn om gewoon een goed gesprek met de inwoners te voeren. Maar we komen ook wel eens tegen en daar kunnen mensen ons ook voor inzetten, zowel vanuit het dorp als vanuit de collega's, om bij processen waar het even stroef loopt om even aan te haken en dan misschien wat olie in te gooien. Ze kunnen ons zien als een soort wegwijzer en als een soort oliemannetje.
Eigenaarschap
Ja, als kerncontactpersoon hebben we ook een belangrijke rol in eigenaarschap. Dat wil zeggen wie waarvoor aan de lat staat. Dat kan soms de gemeente zijn, maar soms ook de gemeenschap is de gemeenschap kartrekker. We nemen ook onze collega's hierin mee. We geven bijvoorbeeld workshops als kerncontactpersonen om het gedachtegoed uit te leggen, maar ook om dat eigenaarschap om het daarover met elkaar te hebben. Collega's kunnen ook naar ons toe komen om gewoon te klanken als ze ergens mee worstelen of als ze vragen hebben over dat eigenaarschap. En dat is voor ons als kerncontactpersoon, die gesprekjes zijn ook weer goede voeding om onze rol goed te kunnen uitoefenen.
In contact met voorzitter Dorpsoverleg Maasbree
Job Wijnands is voorzitter van de Dorpsoverleg Maasbree en staat in contact met de kerncontactpersoon.
Wat ik waardevol vind aan het contact met de kerncontactpersoon is dat het betekent dat wanneer ik of iemand anders in het dorp vragen heeft die bij mij terecht komen, dat ik dan meteen terecht kan bij een functionaris één ambtenaar die me dan ook meteen kan voorzien van antwoord wanneer hij of zij dat weet.
Maar zeker ook dat verder kan doorzetten in de verdere organisatie, waardoor ik bijvoorbeeld in mijn eigen geval niet hoef te bellen naar het algemene nummer, maar direct via één kanaal antwoorden krijg op al mijn vragen. Of ze me nu bevallen of niet. Maar dat is in ieder geval heel belangrijk voor mij. En dat daar hecht ik waarde aan. Dat is echt goed.
Praktisch betekent dat dat ik, wanneer ik vragen heb, een appje stuur naar Carmen. Ofwel bel, meestal een appje. Dat vind ik zelf meestal makkelijker, zeker als het gedurende de werkdag is. En dan krijg ik daar moet ik zeggen, bijna altijd binnen het uur antwoord op. Of het antwoord van ik ga er achteraan. En ja, goed, dat is ontzettend waardevol.
Het betekent dat ik ook veel sneller informatie kan delen binnen het dorp. Het brengt in ieder geval met zich mee dat je snel duidelijkheid kunt scheppen, ook aan anderen. En duidelijkheid is, klinkt misschien heel simpel, maar heeft wel heel veel waarde als je ook dit vrijwilligerswerk binnen dorpsoverleggen doet.
Ervaring als kerncontactpersoon
Ik ben sinds kort adviseur gemeenschapsontwikkeling hier bij de gemeente en heb daarnaast dus ook de rol van kerncontactpersoon overgenomen voor de kernen Kessel, Koningslust en Meijel. En vind het heel interessant om zo ook uit eerste hand te horen wat er allemaal speelt in de kernen. En ik vind het belangrijkste in mijn rol als kerncontactpersoon om daar waar behoefte voor is te ondersteunen in de communicatie tussen gemeenschappen en gemeenten.
Ik ben adviseur Wijk, Natuur en Landschap bij het team Openbare Ruimte en in die functie hou ik mij heel veel bezig met groenvoorzieningen en met speelvoorzieningen. En dan kom je heel veel in contact met inwoners en in de dorpen. En de rol als kerncontactpersoon persoon die sluit daar dan eigenlijk heel mooi op aan. Want dan kun je nog meer bijdragen om samen met die dorpen iets te ontwikkelen.
Je kunt ons alles vragen, maar er speelt natuurlijk heel veel in de kern. En het zou ook niet goed zijn als wij de trechter zouden zijn waar alles doorheen moet. We vinden het echt belangrijk dat specifieke vragen over projecten en over inhoud waar medewerkers al bij betrokken zijn, dat dat ook echt gaat via de betreffende medewerkers. En als het even niet bekend is, dan kunnen ze bij ons terecht.