Update hogere waterstand Maas
9 januari 2025
Update dinsdag 14 januari, 9.00 uur
De Maas bereikte in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 januari 2025 een hoogste punt bij Kessel-Eik, Kessel en Baarlo. Na het weekend zakt het water weer. Op dinsdag 14 januari 2025 worden de hekken die zijn geplaatst om wegen en paden af te sluiten weggehaald. Het zou kunnen dat enkele wegen of paden mogelijk wat langer afgesloten blijven in verband met gladheid door bevriezing. Waar het nodig is, worden wegen en paden schoongemaakt.
Dit is de laatste update in deze berichtgeving over de hogere waterstand van de Maas.
Update vrijdag 10 januari 2025, 09.00 uur
Door regen en smeltende sneeuw is de waterstand van de Maas gestegen. Bij het meetpunt Sint Pieter, vlakbij Maastricht, heeft de Maas inmiddels het hoogste punt bereikt. De afvoer bereikte daar in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 januari 2025 een afvoer van 2.000 m3 water per seconde. Het water zal daar nu dalen.
De Maas bereikt in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 januari 2025 het hoogte punt bij Kessel-Eik, Kessel en Baarlo. Naar verwachting bereikt het water een hoogte van 16,70 meter boven NAP bij het meetpunt Belfeld Boven en 16,40 meter boven NAP bij het meetpunt Belfeld Beneden. Dit betekent dat het water tussen nu (vrijdag 10 januari 2025, 9.00 uur) en dat moment nog ruim een meter stijgt. Na het weekend zal het water dalen.
Wat kunt u doen?
U kunt zelf de waterstanden volgen op de website Waterinfo (Deze link gaat naar een externe website) van Rijkswaterstaat. Of kijk op de website Waterstand Limburg (Deze link gaat naar een externe website). Deze kunt u ook als app downloaden.
Veer
De veerpont Kessel-Beesel gaat vanaf vrijdag 10 januari 2025, 9.00 uur uit de vaart vanwege het hoogwater. Het veer Baarlo-Steyl was al uit de vaart nadat in de week van Kerst het anker was losgeslagen.
Wat doet de gemeente?
De gemeente heeft op maandag 6 januari 2025 paden en wegen bij de Maas in Kessel-Eik, Kessel en Baarlo afgezet met hekken. Deze paden en wegen kunnen onder water komen staan. Deze maatregelen zijn voorlopig voldoende.
Waterschap Limburg is vanwege de stijging van de Maas ook paraat. Meer informatie leest u op de website van het waterschap (Deze link gaat naar een externe website).
Update donderdag 9 januari 2025, 13.00 uur
Door regen en smeltende sneeuw is de waterstand van de Maas gestegen. Op basis van de meest recente voorspelling van Rijkswaterstaat wordt verwacht dat de afvoer bij Sint Pieter, vlakbij Maastricht, zal toenemen tot 1.775 m3 water per seconde.
Naar verwachting bereikt het water in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 januari 2025 een hoogste punt van ruim 16.00 meter boven NAP bij het meetpunt Belfeld Boven, tussen Kessel en Baarlo.
U kunt zelf de waterstanden volgen op de website Waterinfo (Deze link gaat naar een externe website) van Rijkswaterstaat.
De gemeente heeft op maandag 6 januari 2025 paden en wegen bij de Maas in Kessel-Eik, Kessel en Baarlo afgezet met hekken. Deze paden en wegen kunnen onder water komen staan. Deze maatregelen zijn voorlopig voldoende.
Update woensdag 8 januari 2025, 14.00 uur
Door regen en smeltende sneeuw is de waterstand van de Maas gestegen. De afvoer bij Sint Pieter, vlakbij Maastricht, nam toe tot ongeveer 1.350 m3 water per seconde op dinsdag 7 januari 2025. Daarna zakt de afvoer tot ongeveer 1.100 m3/s. Vanaf donderdag 9 januari 2025 volgt een 2e afvoergolf. De afvoer komt dan waarschijnlijk uit tussen 1.350 en 1.550 m3/s. Er is een kans van 25 procent dat de afvoer in de periode tot en met zondag 12 januari 2025 meer dan 1.500 m3/s zal bedragen. Zodra hier meer zicht op is, vermelden we dat op deze website. U kunt ook zelf de waterstanden volgen op de website Waterinfo (Deze link gaat naar een externe website) van Rijkswaterstaat.
Naar verwachting bereikt het water in het weekend van zaterdag 11 en zondag 12 januari 2025 een hoogste punt van 15,70 meter boven NAP bij het meetpunt Belfeld Boven, tussen Kessel en Baarlo. De stuw Belfeld is gestreken.
De gemeente heeft op maandag 6 januari 2025 maatregelen genomen. Paden en wegen bij de Maas in Kessel-Eik, Kessel en Baarlo zijn afgezet met hekken. Deze paden en wegen kunnen onder water komen staan. De genomen maatregelen zijn voorlopig voldoende voor de 2e afvoergolf die eraan komt.
Update maandag 6 januari 2025, 12.00 uur
Door neerslag in het stroomgebied van de Maas neemt de waterstand van de Maas toe. De afvoer bij Sint Pieter, vlakbij Maastricht, zal toenemen tot 1.340 m3 water per seconde op maandagavond 6 januari 2025. Hierna zal de afvoer licht dalen. Daarna volgt een nieuwe toename. Er bestaat dan een kleine kans op een topstand van 1.800m3/s.
Op woensdagochtend 8 januari 2025 wordt een eerste hoogste waterstand bereikt bij het meetpunt Belfeld Boven, tussen Kessel en Baarlo. Hier bereikt het water naar verwachting een waterstand van 15,50 meter boven NAP. Richting het einde van de week of in het weekend kan de waterstand nog hoger worden. Zodra hier meer over bekend is, volgt een nieuwe update.
Dergelijke afvoeren van de Maas komen gemiddeld enkele keren per jaar voor.
Wat kunt u doen?
De verwachting is dat het stijgende water niet leidt tot acute situaties. Desondanks vragen we iedereen die gebruik maakt van de uiterwaarden om alert te zijn en informatie over de waterstanden te volgen. De waterstanden van de Maas vindt u op de website Waterinfo (Deze link gaat naar een externe website) van Rijkswaterstaat.
Rijkswaterstaat, Waterschap Limburg, Veiligheidsregio Limburg-Noord en de gemeente houden de situatie nauwlettend in de gaten. Als de situatie verandert, vermelden we dat hier. Indien nodig worden dan de bewoners en ondernemers in het buitendijks gebied bij de Maas gewaarschuwd.
Wat doet de gemeente?
De buitendienst van de gemeente Peel en Maas werkt bij hoogwater met een draaiboek. In dit draaiboek staat beschreven welke acties nodig zijn bij stijgende waterstanden.
Zo worden wegen en paden die dichtbij de Maas liggen met hekken afgezet. Het gaat dan om de Maasstraat in Kessel Eik, de toegangen tot de Maasboulevard in Kessel en paden en wegen bij de Maas in Baarlo. Verder worden de krooshekken in de Kwistbeek en Bosbeek in Baarlo gecontroleerd en schoongemaakt, zodat het water goed kan blijven stromen.
Medewerkers van de buitendienst houden de situatie in de gaten en waar nodig worden vervolgacties uit het draaiboek in gang gezet.
Beken
Waterschap Limburg voorziet geen grote problemen bij de beken, maar blijft alert. Als het nodig is neemt het waterschap extra maatregelen. Daarom monitoren ze de waterstanden, waterafvoer en verwachte neerslag continu. Meer informatie vindt u op de website van Waterschap Limburg (Deze link gaat naar een externe website).
Veer
Op de website van veerbedrijf Ton Paulus (Deze link gaat naar een externe website) leest u of het veer eventueel uit de vaart wordt genomen. Het veer Baarlo – Steyl was al uit de vaart door het losraken van het anker in de week van Kerst.
Vragen
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer 077 306 66 66. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur. Voor calamiteiten is dit nummer ook buiten deze tijden bereikbaar.