Peel en Maas InZicht: Algemene Plaatselijke Verordening
15 januari 2025
Iedereen vindt het fijn om in een schone en veilige omgeving te wonen en te leven. Om daaraan bij te dragen zijn er regels opgesteld. Er zijn landelijke regels en ook lokale regels. Deze lokale regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening, afgekort de APV.
Iedereen vindt het fijn om in een schone en veilige omgeving te wonen en te leven. Om daaraan bij te dragen zijn er regels opgesteld. Er zijn landelijke regels en ook lokale regels. Deze lokale regels staan in de Algemene Plaatselijke Verordening, afgekort de APV. Jozanne van der Velden vertelt hierover.
De afkorting APV staat voor de Algemene Plaatselijke Verordening en de APV is eigenlijk een soort gemeentelijk wetboek. Hierin staan regels die gelden in onze gemeente. En die regels gelden voor iedereen, niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor de bezoekers van onze gemeente.
In de APV staan regels op de eerste plaats rondom openbare orde en veiligheid. En dan moet je bijvoorbeeld denken aan of en welke vergunningen er bijvoorbeeld nodig is voor het organiseren van een evenement of het openen van een horecazaak. Of het organiseren van een demonstratie. Daarnaast staan er ook regels in over het milieu, bijvoorbeeld ter bescherming van ons milieu en de dieren, zoals een verbod voor het oplaten van ballonnen en regels rondom het kappen van bomen. En je moet denken aan regels hoe we omgaan met overlast van dieren of met geluidsoverlast.
De APV die wordt vastgesteld door de gemeenteraad, en de gemeenteraad bepaalt dus ook welke regels in de APV staan. Dat kan dus betekenen dat de APV in onze gemeente Peel en Maas, andere regels heeft dan de APV die geldt in de gemeente Venlo.
Danny van Cranenbroek is coördinator Toezicht en Handhaving bij de gemeente Peel en Maas. Hij en zijn collega's werken met de regels uit de APV. Danny vertelt hoe ze daarmee omgaan.
Hoe controleert de gemeente op de naleving van de APV? Dat doen we door het uitvoeren van thema controles. Denk bijvoorbeeld aan honden overlast, poepen, blaffen, loslopende honden. We kijken naar geluidsoverlast, maar ook bijvoorbeeld bij evenementen controles. Daarbij voeren we ook gebiedscontroles uit, kriskras door de gemeente Peel en Maas. En dat wordt uitgevoerd door onze toezichthouders en handhavers, onze BOA's.
Doel is niet om boetes uit te schrijven bij zo'n controle. Wat we graag willen is een stukje bijdrage geven aan het goede leven in Peel en Maas. Een stukje bijdragen geven aan een schone, veilige openbare ruimte. Een boete is een middel. We hechten bij de gemeente Peel en Maas ook heel veel waarde aan het goede gesprek en een waarschuwing geven. En op het moment dat dat niet helpt en er geen beweging komt, dan kunnen wij verbaliserend optreden en dat doen we dan ook.
Als je een boete hebt gekregen, strafrechtelijk dan kan je gewoon bezwaar maken bij het CJIB. Net als bij de verkeersboete. Op het moment dat je een last onder dwangsom hebt gekregen, van tevoren krijg je het voornemen last onder dwangsom. Daar kan je een zienswijze op geven en bij de last onder dwangsom kan je bezwaar op indienen.
Wij vernieuwen eigenlijk jaarlijks onze APV. Dat heeft te maken met het feit dat regels overbodig kunnen zijn of dat er nieuwe regels nodig zijn, want we nemen alleen de regels op die echt nodig zijn in onze gemeente. Bij de laatste wijziging hebben we bijvoorbeeld een verbod voor het oplaten van ballonnen opgenomen ter bescherming van het milieu, maar hebben we een verbod op lachgas eruit gehaald omdat er een landelijk verbod op lachgas is. En dan is een lokaal verbod dus niet meer nodig.
Waar je meer informatie vind over de regels van APV is op onze site www.peelenmaas.nl en via wetoverheid.nl. En zo zorgen we er samen voor dat Peel en Maas schoon en veilig blijft.
Wil je je nou echt verdiepen in de regels? Kijk dan op onze website www.peelenmaas.nl en zoek op Algemene Plaatselijke Verordening.