Lees voor Translate

Onderzoek naar veiligheidsgevoel en criminaliteit in Noord-Limburg

19 februari 2025

De gemeenten in Noord-Limburg willen weten hoe inwoners denken over veiligheid in hun buurt. Er is een vragenlijst gemaakt over georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Het online invullen van de vragenlijst duurt slechts enkele minuten. De resultaten worden onder andere gebruikt om de campagne Kijk Niet Weg door te ontwikkelen.

De gemeentes in Noord-Limburg werken sinds enkele jaren samen binnen het programma veiligheid. Zij strijden samen tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Voorbeelden van georganiseerde criminaliteit en ondermijning zijn de productie en het dealen van drugs, criminele uitbuiting, gedwongen prostitutie, bedreiging en afpersing door criminelen, mensenhandel en zorgfraude.

Samen voor een veilige buurt

Burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Horst aan de Maas is portefeuillehouder Veiligheid Regio Deal Noord-Limburg: 'In de strijd tegen ondermijning kunnen inwoners helpen. Door de vragenlijst in te vullen, krijgen wij een nog beter beeld over hoe inwoners denken over de veiligheid in hun buurt. We vinden het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, dat ze weten wat signalen zijn van ondermijning en weten hoe ze verdachte situaties kunnen melden. De antwoorden op de vragenlijst helpen ons om de veiligheid in Noord-Limburg te verbeteren.'

Anonieme vragenlijst

De vragenlijst is anoniem en het invullen duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Inwoners van Noord-Limburg, ook in de gemeente Peel en Maas, wordt gevraagd mee te doen. De resultaten van de vragenlijst worden gebruikt om onder andere de communicatie rondom het programma veiligheid in Noord-Limburg door te ontwikkelen.

'Inwoners kunnen een actieve rol spelen in het tegengaan van crimineel gedrag. Bij signalen van ondermijning en georganiseerde criminaliteit is het van belang om niet weg te kijken, maar te melden. Alleen samen houden we Noord-Limburg veilig', aldus Ryan Palmen.