Lees voor Translate

Openbare laadpaal aanvragen

Heeft u een elektrische auto en is het niet mogelijk om een laadpunt te plaatsen op uw eigen grond? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Deze laadpaal is dan niet alleen voor uzelf bedoeld, maar ook voor andere gebruikers. Parkeer alleen bij een openbare laadpaal voor het opladen van uw auto.

Voorwaarden aanvragen openbare laadpaal

  1. U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein zoals een oprit of carport, of bij uw werk. Is dit wel het geval dan kunt u uw eigen oplaadpunt maken en komt u niet in aanmerking voor een openbare laadpaal.
  2. Als aanvrager gebruikt u of gaat u een elektrische auto gebruiken. Dit kunt u aantonen met een kentekenbewijs, aankoop-  of leasecontract.
  3. Binnen een afstand van 300 meter van uw woning of bedrijf is geen openbare laadpaal aanwezig. Is dit wel het geval dan komt u niet in aanmerking voor nog een laadpaal.
  4. Wij gaan zo efficiënt mogelijk om met de openbare ruimte. We zoeken binnen loopafstand van 300 meter naar de meest geschikte plek voor een openbare laadpaal.

Heeft u een voorstel voor een locatie voor een nieuwe laadpaal en voldoet u aan de voorwaarden? Dan kunt u die locatie aanmelden bij Vattenfall. Het plaatsen van een laadpunt kost u niets. De kosten voor het abonnement en voor de elektriciteit betaalt u rechtstreeks  aan de aanbieder.

Aanvragen openbare laadpaal (Deze link gaat naar een externe website)

Laadpas aanvragen

Voor het opladen aan een openbare laadpaal heeft u een laadpas (Deze link gaat naar een externe website) nodig. Met deze laadpas kunt u opladen bij publieke laadpunten in Nederland. 

Veel gestelde vragen

De laadplek is bezet door een brandstofauto of een elektrische auto die al opgeladen is. Wat moet ik doen?

U kunt een melding maken bij de gemeente via de Mijngemeente app of via 077 306 6666.

Wat moet ik doen als mijn auto opgeladen is?

Verplaats uw auto naar een ‘gewoon’ parkeervak. Op die manier kan ook een andere auto de laadpaal gebruiken. De auto laten staan als deze volledig opgeladen is, wordt ‘laadpaal kleven’ genoemd. Dit kleven is hinderlijk voor andere gebruikers en daarom niet toegestaan. De meeste elektrische auto’s zijn te koppelen aan een app op een smartphone. De app geeft de bestuurder een melding dat de auto opgeladen is.

Tip: In sommige buurten zijn WhatsApp-groepen tussen elektrische rijders opgezet. Daarmee heeft u onderling makkelijk contact met elkaar en kunt u samen afspraken maken over het gebruik van de laadpaal.

Is een laadpaal gevaarlijk voor spelende kinderen?

Omdat de meeste laadpalen in woonstraten geplaatst worden, is het mogelijk dat kinderen in de omgeving van laadpalen spelen. De laadpalen zijn veilig. Het is niet mogelijk om een elektrische schok te krijgen. Het is niet de bedoeling dat laadpalen als speeltoestel gebruikt worden. We vragen ouders om hierop toe te zien.

Wat moet ik doen bij schade aan de laadpaal of bij een storing?

Neem contact op met de eigenaar van de laadpaal. Het storingsnummer staat op de laadpaal en is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt storingen of schade niet melden bij de gemeente.

Waar moet ik mijn auto opladen tijdens werkzaamheden voor mijn woning?

U kunt gebruik maken van openbare laadpunten in de buurt. We treffen geen extra voorzieningen om elektrisch te laden voor uw eigen woning. Kijk op de pagina Laadpalen in Peel en Maas voor een laadpaal bij u in de buurt.

Overzicht openbare laadpalen

Bent u op zoek naar een openbare laadpaal bij u in de buurt, kijk dan op de website www.oplaadpalen.nl (Deze link gaat naar een externe website). Op deze website vindt u publieke laadpalen in Nederland (en de Benelux) en van diverse aanbieders. U kunt ook apps downloaden, zodat u gemakkelijk weet waar u kunt laden.