Op dinsdag 1 april 2025 kunt u uw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart vanaf 11.00 uur afhalen.

Lees voor Translate

Openbare laadpalen

De komende jaren neemt het elektrisch rijden sterk toe. We bereiden ons hierop voor door openbare laadpalen te plaatsen. We dragen zo bij aan de Europese opgave om het aantal openbare laadpalen te vergroten en het rijden op duurzame energie te stimuleren. Goed voor het milieu en het verduurzamen van onze gemeente.

Overzicht openbare laadpalen

Bent u op zoek naar een openbare laadpaal bij u in de buurt? Kijk op de website Oplaadpalen (Deze link gaat naar een externe website). Op deze website vindt u publieke laadpalen in Nederland (en de Benelux) en van diverse aanbieders. U kunt ook apps downloaden, zodat u gemakkelijk weet waar u kunt laden.

Locatie openbare laadpaal

Bij het plaatsen van nieuwe locaties houden we rekening met enkele voorwaarden:

Ook nemen we het advies van de leverancier mee die op basis van uitgebreid onderzoek aangegeven heeft welke plekken het meest geschikt zijn.

Aanvragen openbare laadpaal (Deze link gaat naar een externe website)

Laadpas aanvragen

Voor het opladen aan een openbare laadpaal heeft u een laadpas (Deze link gaat naar een externe website) nodig. Met deze laadpas kunt u opladen bij publieke laadpunten in Nederland.

Veel gestelde vragen

De laadplek is bezet door een brandstofauto of een elektrische auto die al opgeladen is. Wat moet ik doen?

U kunt een melding doen bij de gemeente via een Melding openbare ruimte of via 077 306 6666.

Wat moet ik doen als mijn auto opgeladen is?

Verplaats uw auto naar een ‘gewoon’ parkeervak. Op die manier kan ook een andere auto de laadpaal gebruiken. De auto laten staan als deze volledig opgeladen is, wordt ‘laadpaal kleven’ genoemd. Dit kleven is hinderlijk voor andere gebruikers en daarom niet toegestaan. De meeste elektrische auto’s zijn te koppelen aan een app op een smartphone. De app geeft de bestuurder een melding dat de auto opgeladen is.

Tip: In sommige buurten zijn WhatsApp-groepen tussen elektrische rijders opgezet. Daarmee heeft u onderling makkelijk contact met elkaar en kunt u samen afspraken maken over het gebruik van de laadpaal.

Is een laadpaal gevaarlijk voor spelende kinderen?

Omdat de meeste laadpalen in woonstraten geplaatst worden, is het mogelijk dat kinderen in de omgeving van laadpalen spelen. De laadpalen zijn veilig. Het is niet mogelijk om een elektrische schok te krijgen. Het is niet de bedoeling dat laadpalen als speeltoestel gebruikt worden. We vragen ouders om hierop toe te zien.

Wat moet ik doen bij schade aan de laadpaal of bij een storing?

Neem contact op met de eigenaar van de laadpaal. Het storingsnummer staat op de laadpaal en is 24 uur per dag bereikbaar. U kunt storingen of schade niet melden bij de gemeente.

Waar moet ik mijn auto opladen tijdens werkzaamheden voor mijn woning?

U kunt gebruik maken van openbare laadpunten in de buurt. We treffen geen extra voorzieningen om elektrisch te laden voor uw eigen woning.