Verkabeling hoogspanningslijn Kessel en Kessel-Eik
In Kessel en Kessel-Eik loopt een hoogspanningslijn. Deze lijn loopt dwars over de dorpen en beperkt de mogelijkheden voor onder andere woningbouw. Daarnaast zorgen de kabels en masten ook voor een minder fraaie uitstraling van de dorpen voor inwoners en bezoekers.
Daarom is er een plan om de hoogspanningslijn onder de grond te leggen, om de dorpen heen. Dit heet verkabeling.
Netbeheerder TenneT en gemeente Peel en Maas werken samen in dit project. De gemeente is opdrachtgever voor de verkabeling en TenneT voert de werkzaamheden uit.
Onderzoek
In 2019 is onderzocht of het mogelijk is om de hoogspanningslijn onder de grond te brengen en wat hiervoor de beste route is. Uit het onderzoek bleek de noordwestelijke variant de beste route.
Bij deze route wordt de kabel ten noordwesten van de Rijksweg – Napoleonsbaan in de grond gelegd. De kabel gaat ten zuiden van Kessel-Eik de grond in en buigt daar af naar het noordwesten, onder de Rijksweg door. De kabel volgt ongeveer de loop van de Tasbeek. Ten noorden van Kessel gaat de kabel weer onder de Napoleonsbaan door en komt dan boven de grond. De gemeenteraad is akkoord gegaan met deze route en heeft TenneT gevraagd om een basisontwerp te maken.
Basisontwerp
Bij het uitwerken van het basisontwerp wordt duidelijk waar de kabel precies komt te liggen en wat de kosten zullen zijn. Daarnaast wordt onderzocht met welke zaken rekening moet worden gehouden, zoals gebouwen, wegen, beken, bossen, weilanden en akkers in het gebied waar de kabel komt. Ook wordt gekeken naar de bodemlagen onder de grond.
Het uitwerken van het basisontwerp gebeurt in overleg met de eigenaren van de gronden waar de kabel is gepland. Samen met deze grondeigenaren wordt bekeken wat de beste route is en welke aandachtspunten er zijn. Daarnaast stemmen de gemeente en TenneT het project af met een werkgroep. In deze werkgroep zitten vertegenwoordigers van het dorpsoverleg van Kessel en Kessel-Eik en mensen uit het gebied waar de kabel komt te liggen.
Als het basisontwerp klaar is, besluit de gemeenteraad of de hoogspanningslijn daadwerkelijk onder de grond wordt gebracht.
Kosten
Een gedeelte van het gebied waar de bovengrondse hoogspanningslijn wordt vervangen door een ondergrondse kabel valt onder de Wet Voortgang Energietransitie, afgekort Wet VET. Voor dit gebied geldt een wettelijke vergoeding. 80% van de kosten wordt door de Rijksoverheid betaald, de gemeente betaalt de overige 20%.
De gemeenteraad wil mogelijk dat in een ruimer gebied de hoogspanningslijn onder de grond wordt gebracht. Dan gaat de kabel verder voor Kessel-Eik al de grond in en komt verder van Kessel weer boven de grond. Als deze keuze wordt gemaakt, betekent dit dat twee gedeelten buiten het gebied vallen waar de Wet VET geldt. Voor deze gedeelten betaalt de gemeente de volledige kosten. De totale kosten zijn nog niet bekend, maar zullen in elk geval enkele miljoenen bedragen.
Planning
In 2025 worden de gesprekken met de grondeigenaren en andere betrokkenen vervolgd. Op dit moment is nog niet aan te geven wanneer het basisontwerp gereed is en wanneer de gemeenteraad hier een besluit over neemt. Zodra dit wel bekend is, wordt hierover gecommuniceerd.
Contact
- Bij vragen over dit project kunt u contact opnemen met projectleider Carla Duijf via telefoonnummer 077 306 66 66 of stuur een e-mail naar carla.duijf@peelenmaas.nl.
- Op de website van TenneT vindt u meer informatie over het project Verkabeling hoogspanningslijn Kessel en Kessel-Eik (Deze link gaat naar een externe website).
- Op de website van de RIVM (Deze link gaat naar een externe website) vindt u informatie over hoogspanningslijnen en de gezondheidsrisico’s.