Lees voor Translate

Woonagenda

Wonen is een belangrijk thema voor de toekomst van de dorpen. Ons streven is dat iedereen in Peel en Maas betaalbaar kan wonen. Dat is een flinke opgave en daar werken we hard aan.

In elk dorp zijn er plannen om woningen te bouwen. Op nieuwbouwlocaties, op locaties die om een andere invulling vragen en door woning- en kavelsplitsing. Of combinaties van wonen en zorg, (pre)mantelzorgwoningen en nieuwe woonvormen. De plannen die er zijn, leveren niet meteen vandaag of morgen nieuwe woningen op. Daarom moeten we met alle partijen samen de schouders eronder blijven zetten: gemeente, projectontwikkelaars, woningcorporaties, inwoners die zelf bouwen en andere initiatiefnemers. Daarbij moeten we ook keuzes maken. We kijken niet alleen naar de wensen van vandaag, maar ook naar de behoeften van ‘morgen’. Ons motto is: de juiste woning van de juiste kwaliteit op de juiste plek.

Als gemeente bouwen we zelf geen woningen, maar bieden we de mogelijkheden en geven we de randvoorwaarden aan voor bouwers om aan de slag te gaan. We gaan voor betaalbare woningen, voor huurders en voor kopers. We gaan actief in gesprek met grond- en pandeigenaren, projectontwikkelaars, woningcorporaties, inwoners en andere partijen. Per kern brengen we in beeld wat de behoeften zijn en waar kansen en mogelijkheden liggen. Uiteindelijk zullen niet alle plannen de eindstreep halen. Daarom zetten we bewust in op meer plannen dan de behoefte is. En we staan altijd open voor goede plannen.

Goed wonen gaat niet alleen om huizen bouwen, maar ook om prettig wonen met elkaar, in een fijne buurt met voldoende groen en voorzieningen, waar mensen elkaar ontmoeten en naar elkaar omzien. Samen zorgen we ervoor dat iedereen prettig kan wonen in deze mooie gemeente: beleef goed wonen in Peel en Maas.

Overzicht per kern

Woningbouwprojecten

Als gemeente bouwen we zelf geen woningen. Wel trekken we woningbouwprojecten op onze grond vlot, voor andere initiatieven zijn we afhankelijk van grond- en pandeigenaren, projectontwikkelaars, woningcorporaties, inwoners en andere partijen. Om een indruk te geven een aantal voorbeelden.

Aldi Panningen

De Aldi wil in het centrum van Panningen aan de Raadhuisstraat-Paterstraat een nieuwe vestiging bouwen inclusief 13 appartementen en maisonnettes.

Bergweg Baarlo

Aan de bergweg in Baarlo ontwikkelt een initiatiefnemer een plan voor 28 woningen in verschillende prijsklassen. Betaalbare sociale huur en koopwoningen, twee onder een kap en vrijstaande woningen.

Daelzicht Koningslust

Voor het zorgterrein in Koningslust heeft Daelzicht een plan ontwikkeld voor een nieuwe inrichting en gebruik van het terrein. Een fijne woon en leefomgeving, een plek om samen te leven, waar iedereen welkom is. De zorgvraag verandert en daarmee ook de woonbehoefte van cliënten. Kijk voor meer informatie op de website van Daelzicht (Deze link gaat naar een externe website).

Den Hoek Meijel

Na 37 woningen in Den Hoek fase 1, worden in fase 2 nog eens 98 woningen ontwikkeld. Het woningbouwgebied ligt ten zuiden van de Steegstraat en wordt begrensd door de Steenkampseweg en de Jan Thijssensteeg.

Koningsweide Koningslust

In Koninglust heeft een initiatiefnemer het plan om 18 woningen te bouwen. Er wordt een mix van twee onder een kap, vrijstaande, hoek, tussen en levensloopbestendige woningen, gebouwd. Het gebied ligt tussen de Meester Caelersstraat en de Brentjes. De initiatiefnemer heeft het plan samen met het dorp ontwikkeld.

Laefplein Maasbree

Met het woningbouwplan Laefplein pakt een initiatiefnemer een stukje Maasbree aan dat een nieuwe impuls verdiend. In het plan wordt het gebied aan de Baarlosestraat en Dorpstraat in Maasbree herontwikkeld op basis van de dorpsvisie. Boven enkele nieuwe commerciële ruimten worden 18 appartementen gebouwd. Het tussenliggende openbare gebied wordt door de gemeente ingericht als ‘Laefplein’.

Pand Theelen Panningen

Door herontwikkeling van een winkelpand ontstaat er aan de markt in Panningen een nieuwe commerciële winkel ruimte met appartementen er boven.

Rabobank Panningen

Het voormalig rabobank kantoor aan de Kennedylaan in Panningen wordt door PPO verbouwd tot 39 (sociale) huur appartementen. Daarnaast wordt een nieuw pand ontwikkeld met 19 woningen in de middenhuur.

School Koningslust

In 2020 verhuisden de schoolkinderen in Koningslust naar hun nieuwe schoolgebouw. De voormalige basisschool geeft een mooi beeld in het dorp en is een gebouw met veel geschiedenis voor de lokale gemeenschap. De voormalige school is behouden gebleven door deze om te bouwen naar huurwoningen voor met name de ouderen van Koningslust. Een lokale ondernemer is eigenaar geworden en staat aan de lat voor de ombouw en woningverhuur. In 2023 zijn de eerste zes huurders ingetrokken. Later komen in de tweede fase nog eens zes huurwoningen beschikbaar