Lees voor Translate

Bomen kappen

Een boom is een houtachtig, overblijvend gewas met een stamomtrek van minimaal 30 cm op 1,3 meter hoogte van het maaiveld (grond).

Flora en fauna

Als er sprake is van verstoring van (broedende) dieren en zeldzame planten mag er op grond van de Wet natuurbescherming niet gekapt worden. U kunt dit vast laten stellen door een deskundige van een natuurorganisatie.

Binnen bebouwde kom

In de bebouwde kom van onze gemeente is geen kapvergunning nodig. U mag uw eigen boom in zij-, voor- of achtertuin kappen als u dat wenst, behalve als het een bijzondere boom is.

Bijzondere bomen

Alle bijzondere bomen binnen de bebouwde kom zijn geïnventariseerd. De inventarisatie en waardebepaling verloopt volgens een puntensysteem.

Voorwaarden voor het behalen van het aantal punten:

In totaal kunnen er maximaal 100 punten gegeven worden aan een boom. Een boom is bijzonder als deze 55 punten of meer scoort. Eigenaren van deze bijzondere bomen zijn schriftelijk op de hoogte gesteld.

Kappen van een bijzondere boom

Als u een bijzondere boom wilt kappen, dan heeft u een kapvergunning nodig. Deze vergunning voor het kappen van een waardevolle boom kan worden verleend als:

Buiten de bebouwde kom

In het buitengebied beoordeeld de gemeente of er een kapvergunning nodig is. Het aanvragen van een beoordeling is nodig voor bomen die:

Kapvergunning aanvragen

Via het omgevingsloket (Deze link gaat naar een externe website) kunt u nagaan of u een kapvergunning moet aanvragen. De vergunning heet hier 'omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstanden'. U kunt de aanvraag direct online indienen.

De gemeente kijkt of een vergunning nodig is en informeert u over de vervolgstappen, als een kapvergunning nodig is. Bij kapaanvragen van bijzondere landschapselementen is soms een aanlegvergunning nodig. De gemeente adviseert en helpt u hiermee.

Kosten

Een kapvergunning kost 139 euro.

Wet natuurbescherming

Als u een bos, een houtwal of een bomenlaan (verzamelnaam ‘houtopstand’) wilt kappen, dan is niet de gemeentelijke bomenverordening van toepassing maar de Wet Natuurbescherming. De houtopstand moet buiten de bebouwde kom vallen, het moet gaan om één of meer rijen van 21 bomen of meer of het moet gaan om een bosoppervlakte van minimaal 1.000 m². Dit geldt ook als u een deel van deze bomen gaat kappen.

U bent voor het kappen van een houtopstand verplicht een melding te doen bij de provincie. Kijk voor meer informatie over deze kapmelding op de website van de Provincie Limburg (Deze link gaat naar een externe website).