Lees voor Translate

Statushouders in Peel en Maas

Gemeenten moeten zorgen voor passende woonruimte voor statushouders. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) koppelt de vergunninghouders aan gemeenten. Daarmee bepalen ze welke statushouder naar gemeente Peel en Maas komt. Het Rijk bepaalt halfjaarlijks hoeveel statushouders naar Peel en Maas komen. Statushouders zijn asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben.

Met ingang van 4 juni 2024 neemt gemeente Peel en Maas deel aan het regionaal samenwerkingsverband ‘Doorstroomvoorziening statushouders’ in gemeente Horst aan de Maas. Daarmee vult gemeente Peel en Maas haar taakstelling voor de huisvesting van statushouders voor de eerste helft van 2024 en de achterstand van 2023 volledig in. De achterstand was ontstaan doordat er meer mensen op zoek zijn naar een sociale huurwoning dan dat er beschikbaar zijn. Daarnaast wijzen de woningcorporaties ‘passend’ toe. Dat betekent dat ze een woning zoeken die bij de gezinssituatie (grootte) past.

In principe verblijven de statushouders maximaal een jaar in de doorstroomvoorziening en verhuizen ze dan naar een woning in de gemeente Peel en Maas. De samenwerking loopt tot februari 2028.

Inburgering en participatie

We bieden in Peel en Maas een warm welkom aan nieuwkomers, zo ook aan de statushouders. Iedereen moet kunnen meedoen. De gemeente ondersteunt statushouders hierbij.
Het inburgeringsprogramma start op het moment dat een statushouder een woning toegewezen heeft gekregen. De woonlocatie op de doorstroomvoorziening telt daarin ook mee. Het inburgerings- en participatieprogramma duurt maximaal 3 jaar en bestaat uit:

Statushouders krijgen taalonderwijs en begeleiding naar werk of het reguliere onderwijs. De gemeente, samenwerkingspartners en vrijwilligers begeleiden de statushouders hierbij. De vrijwilligers wonen in gemeente Peel en Maas en krijgen ondersteuning door Stichting Vorkmeer. Daarnaast ontstaan er allemaal mooie inwonersinitiatieven die integratie van de nieuwkomers bevorderen.